litoxoro-road-trip-magazakia-perioxes-thessaloniki-pieria-gotravelyourselfgr

Ένα road trip από την Αθήνα μέχρι το όμορφο Λιτόχωρο

Ένα road trip μίας ημέρας από την Αθήνα μέχρι το όμορφο Λιτόχωρο με γέμισε όμορφες εικόνες και έμαθα ένα μέρος που χαρακτηρίζεται από τα πιο υπέροχα.

 

Το όμορφο Λιτόχωρο

litoxoro-pierias-xoria-elladas-perioxes-thessaloniki-katerini-gotravelyourselfgr

Τις προάλλες, έκανε ένα μεγάλο road trip από την Αθήνα μέχρι το Λιτόχωρο και συνειδητοποίησα πόσες ομορφιές έχει η Ελλάδα μας και το πόσο τυχεροί είμαστε που ζούμε εδώ.

Πριν αρχίσω να εξιστορώ αυτή την υπέροχη εμπειρία, θα σου δώσω κάποιες πληροφορίες για το όμορφο Λιτόχωρο. Το Λιτόχωρο βρίσκεται στη Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και απέχει 92 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη. Η Κατερίνη είναι 20 περίπου χιλιόμετρα από το μαγευτικό Λιτόχωρο. Μπορείς να μετακινηθείς άνετα με ΚΤΕΛ, προαστιακό αλλά και με απευθείας πτήσεις προς Κατερίνη.

Είναι ένα όμορφο, ήσυχο χωριουδάκι με λίγους κατοίκους (γύρω στους 7.000+ σύμφωνα με έρευνα του 2011) και πολύ πράσινο. Το βουνό του Ολύμπου μπορείς να το δεις ακριβώς πάνω από το χωριό και τον χειμώνα ειδικά είναι χιονισμένο και ονειρικό.

 

xoria-ellados-litoxoro-pierias-thessaloniki-katerini-magazakia-gotravelyourselfgr

Εγώ επισκέφτηκα τη περιοχή σε μία περίοδο που το χιόνι καλά κρατούσε πάνω στα βουνά και έκανε το τοπίο παραμυθένιο. Κάναμε γύρω στις 5.30 ώρες να πάμε μέσω διοδίων από τον καινούριο δρόμο. Η διαδρομή ήταν πολύ άνετη, όπως και ο γυρισμός παρόλο που τα διόδια ήταν ακριβά. Ωστόσο, αν θέλεις να πας με τη παρέα σου, θα μοιραστείτε τα έξοδα και δεν θα υπάρχει πρόβλημα.

 

Μόλις φτάσαμε, το πρώτο πράγμα που αντίκρισα ήταν το πόσο πράσινο έχει η περιοχή, όπως επίσης και το χιονισμένο βουνό που κάνει το χωριό σαν ζωγραφιά. Ένας πίνακας ζωγραφικής μέσα στη μέση της Ελλάδας.

 



Στις λίγες ώρες που κάτσαμε εκεί κατάλαβα ότι παρόλο που είναι ένα μικρό χωριουδάκι, σφύζει από ζωή. Άνθρωποι κάθε ηλικίας σύχναζαν στις καφετέριες και έπιναν το καθημερινό τους καφεδάκι. Τα μαγαζιά ήταν ανοιχτά και οι κάτοικοι έκαναν βόλτα στα σοκάκια που θύμιζαν νησί αλλά και εξωτερικό συγχρόνως.

Αυτό όμως που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ήταν μία κουβέντα που μου είπες ένας κάτοικος της περιοχής. Τον ρώτησα που έχει ένα κατάστημα που χρειαζόμουν και μου είπε ότι αυτά τα καταστήματα έχουν κλείσει σε εκείνη τη περιοχή. Όταν τον ρώτησα τον λόγο μου απάντησε ότι ‘‘Ήρθε η ανάπτυξη, γι’αυτό».

 

ellada-xoria-litoxoro-thessaloniki-pieria-gotravelyoursefgr

 

Παράξενο έτσι; Μία φράση πόσα κρυμμένα μηνύματα μπορεί να περνάει. Ναι όντως η »ανάπτυξη» πλήττει όλη την Ελλάδα, όπως και το όμορφο Λιτόχωρο.

 

Μία συμβουλή μου όμως θα ήταν να μην αφήσουμε αυτή την ανάπτυξη να πάει σε κανένα μέρος της Ελλάδας μας.  Να προσπαθούμε να ψωνίζουμε από ελληνικές επιχειρήσεις, να πηγαίνουμε ταξίδια σε ελληνικά μέρη και να βοηθάμε όσο μπορούμε κάθε τοπικό μικρό χωριουδάκι ή νησί.

Η Ελλάδα μας είναι γεμάτη ομορφιές και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα ξαναπάω στο Λιτόχωρο γιατί δεν πρόλαβα να δω πολλά από τα μέρη που φημίζεται, όπως οι καταρράκτες του και τα καθαρά νερά του. Την επόμενη φορά θα κάτσω και εγώ σε ένα από αυτά τα τοπικά παραδοσιακά ταβερνάκια και θα απολαύσω το γεύμα μου με παρέα το τζάκι. Μπορεί να πιω και έναν καβουρδισμένο ελληνικό καφέ για να ξυπνήσει το μάτι και να περιηγηθώ στα σοκάκια του.

 

litoxoro-perioxes-ellados-xoria-proionta-magazakia-thessaloniki-pieria-road-trip-gotravelyourselfgr

 

Πάντως δεν θα ξεχάσω τη ζεστασιά που κρύβει αυτό το μέρος και τα πόσα μου πρόσφερε παρόλο που έκατσα λίγο.

 

 

Θα ξαναπάω όμως. Και αν μένεις εκεί ή έχεις επισκεφτεί ήδη το όμορφο Λιτόχωρο, τότε είσαι πολύ τυχερός.



Μοιράσου το με τους φίλους σου
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr
0Share on Reddit
Reddit
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *