kainouria-plateia-alexandras-kastela-perioxes-gotravelyourselfgr

Έλα μία βόλτα στη πλατεία Αλεξάνδρας για να δεις τον Πειραιά

Η πλατεία Αλεξάνδρας είναι το στολίδι του Πειραιά, λίγο παραδίπλα στη Καστέλλα. Μία πλατεία γεμάτη αναμνήσεις που μέχρι και σήμερα μαζεύει χιλιάδες κόσμο.

 

Η πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά

peiraias-kastela-plateia-alexandras-thallassa-gotravelyourselfgr

Ένα κείμενο δεν φτάνει για να πω το τι σημαίνει για μένα αυτή τη υπέροχη πλατεία. Τόσες αναμνήσεις χρόνων μαζεμένες μέσα στη καρδιά μου που ποτέ δεν θα ξεχάσω. Εσύ όμως ξέρεις πού βρίσκεται η συγκεκριμένη πλατεία και γιατί είναι τόσο όμορφη;

 

Η περιοχή της Καστέλλας, είναι από τις περιοχές του Πειραιά που πάντα μαζεύει κόσμο, όπως και τα περίχωρα της, το Πασαλιμάνι και η Μαρίνα Ζέας. Αυτές οι περιοχές έχουν την ομορφιά της θάλασσας που τις πλαισιώνει. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, πολλοί άνθρωποι να μαζεύονται και να κάνουν τη βόλτα τους καθώς χαζεύουν τη θάλασσα.



 

pasalimani-thalassa-peiraias-perioxes-topia-gotravelyourselfgr

 

Η καλύτερη διαδρομή για μένα είναι να περπατήσεις από το Πασαλιμάνι μέχρι ψηλά τη πλατεία Αλεξάνδρας και να κοντοσταθείς σε εκείνο το σημείο για λίγο, ίσως για να ξεκουραστείς. Κι αν δεν θέλεις να ξεκουραστείς, απλά κάτσε και μαγέψου από την ομορφιά της πλατείας αλλά και της θάλασσας. Κάτσε λίγο εκεί, πάρε μία βαθιά ανάσα, χάζεψε το άπειρο γαλάζιο και ξαναγύρνα πίσω. Ή αν δεν θέλεις, μην ξαναγυρίσεις. Γίνε άλλο ένα κομμάτι του Πειραιά, που ερωτεύτηκε τη θάλασσα και τις ομορφιές του και χάσου ανάμεσα στους περαστικούς.

 

 

plateia-alexandras-peiraias-kastela-perioxes-gotravelyourselfgr

 

Ίσως τώρα κατάλαβες τι θέση έχει στη καρδιά μου αυτή η περιοχή και το τι σημαίνει για μένα.

Αλλά όσα θέλω να πω, πραγματικά, είναι εδώ λίγο παρακάτω και ήρθε η ώρα να στα πω για να τα ζήσεις μέσα από τα μάτια μου.

Θα σε πάω 10-11 χρόνια πριν, όταν ήμουν στο Λύκειο και η πλατεία Αλεξάνδρας, δεν ήταν όπως είναι σήμερα. Σήμερα είναι λίγο πιο περιποιημένη και ο δήμος Πειραιά, την έχει στολίσει με το μνημείο Γενοκτονίας των Ποντίων που σημαίνει τόσα πολλά για όλους μας. Και βεβαίως έβαλαν πολύ πράσινο και διάφορα παγκάκια για να κάθεσαι και όχι μόνο.

Τότε όμως, είχε ένα τελείως διαφορετικό στυλ αλλά αυτό που δεν θα αλλάξει ποτέ είναι τα μηχανήματα γυμναστικής που είχε και οι καφετέριες που τη πλαισιώνουν τριγύρω.

 

Ακόμα θυμάμαι που τρέχαμε να προλάβουμε να »γυμναστούμε» στα μηχανήματα και μετά να αράξουμε σε μία από αυτές τις καφετέριες για να χαζέψουμε τη θάλασσα και να μιλήσουμε για το οτιδήποτε μας απασχολούσε εκείνη την εποχή. Πόσο αθώα μυαλά είχαμε τότε… Και μετά να κάτσουμε και να δείχνουμε τα καράβια στο πέλαγος για να διαλέξουμε ποιο είναι το δικό μας.



 

votsalakia-thalassa-kastella-perioxes-peiraia-plateia-alexandras-ploia-taksidia-gotravelyourselfgr

 

Κι άλλο ένα στοιχείο που δεν θα αλλάξει ποτέ, όσα χρόνια κι αν περάσουν , είναι οι πέτρινες μεγάλες θέσεις που τις πιάναμε και καθόμασταν με τις ώρες. Και λίγο πιο πέρα, ήταν τα γραφεία του Ολυμπιακού που κυριολεκτικά δεν είχα ιδέα ότι ήταν εκεί.

 

 




grafeia-olumpiakou-kastella-plateia-alexandras-perioxes-peiraias-gotravelyourselfgr

 

Και το αγαπημένο μου σημείο ήταν λίγο πιο κάτω. Η παραλία γνωστή σε όλους μας »Τα Βοτσαλάκια». Αυτή η παραλία που μέχρι και σήμερα είναι η γιατρειά και η ψυχοθεραπεία μου. Κάθε φορά που νιώθω »κάπως», κάνω μία βόλτα από εκεί για να εναποθέσω τις σκέψεις μου στη θάλασσα και για να νιώσω πόσο τιποτένιες είναι μπροστά στο άπειρο γαλάζιο που απλώνεται στα πόδια μου.

 

plateia-alexandras-topia-thalassa-kastella-perioxes-peiraias-gotravelyourselfgr

 

 

Τόσο μαγικός ο Πειραιάς, κι άλλο τόσο μαγευτική η πλατεία Αλεξάνδρας στα μάτια μου. Και τι δεν θα έδινα να γύριζα για λίγο πίσω. Σε αυτές τις εποχές που με τη παρέα μου απλά ζούσαμε τη στιγμή χωρίς έγνοιες, χωρίς άγχη, χωρίς »πρέπει». Να χαθώ για λίγο στο γέλιο τους, να ξαναμπώ για λίγο στο μυαλό τους, να νιώσω την απέραντη αγκαλιά τους και να φύγω…

Όσα χρόνια κι αν περάσουν, η αγαπημένη μου πλατεία Αλεξάνδρας θα είναι μέσα στη καρδιά μου.  Να μου θυμίζει τι σημαίνει αγάπη, φιλία, χαρά, ξεγνοιασιά. Και για πάντα θα επιστρέφω εκεί για να γεμίζω τις μπαταρίες μου, να της λέω ένα γεια και να μου θυμίζει πόσο όμορφη μπορεί να είναι μία περιοχή στον αγαπημένο μου Πειραιά.

 

 

Και αν βρεθείς από τα μέρη μας, μην διστάσεις να έρθεις και εσύ. Κάτσε πιες έναν καφέ, χάζεψε τριγύρω την ομορφιά του τοπίου και θα νιώσεις τι σημαίνει Πειραιώτικη φιλοξενία.






Μοιράσου το με τους φίλους σου
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr
0Share on Reddit
Reddit
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *