idrima-stavros-niarxos-parko-aksiotheata-peiraias-athina-gotravelyourselfgr

Το πάρκο Σταύρος Νιάρχος και οι λόγοι να το επισκεφτείς

Το πάρκο Σταύρος Νιάρχος ή αλλιώς »Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», είναι από τα πιο όμορφα αξιοθέατα της Αθήνας. Το πάρκο για όλες τις ηλικίες.

 

Γιατί να επισκεφτείς το πάρκο Σταύρος Νιάρχος

aksiotheata-athinas-parka-stavros-niarxos-volta-idryma-gotravelyourselfgr

 

Ακόμα θυμάμαι πριν κάποια χρόνια που είχε πρωτοφτιαχτεί αυτό το πάρκο. Μέχρι και σήμερα έχουν γίνει πολλές αλλαγές στο εσωτερικό και εξωτερικό του κομμάτι και καθημερινά προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες. Το προτιμούν κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά αλλά είναι το ιδανικό πάρκο για όλες τις ηλικίες. Έχει απίστευτα τοπία που μπορείς να κάτσεις να χαζέψεις, εστιατόρια για να φας αλλά και άπειρα χιλιόμετρα για να περπατήσεις και να απολαύσεις τη φύση και την ομορφιά του πάρκου.

Αλλά ας μην τα πολυλογώ. Παρακάτω θα διαβάσεις λίγες πληροφορίες για αυτό το όμορφο πάρκο που κοσμεί την Αθήνα αλλά και τη γνώμη μου για όταν το επισκέφτηκα.

 

 




 

 

 

Λίγες πληροφορίες για το πάρκο Σταύρος Νιάρχος

parka-athina-aksiotheata-perpatima-stavros-niarxos-idryma-gotravelyourselfgr

 

Το »Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος»  στεγάζεται στη περιοχή της Καλλιθέας και συγκεκριμένα στη διεύθυνση Λεωφ. Ανδρέα Συγγρού 364, Καλλιθέα 176 74. Μπορείτε να επισκεφτείτε το πάρκο με αυτοκίνητο, με τραμ, με τρόλεϊ, με ποδήλατο, με τα πόδια, αλλά και με το ειδικό shuttle bus που μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Αποτελεί δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και χαρακτηρίζεται ως ένα βιώσιμο κέντρο παιδείας και τέχνης, αναψυχής και αθλητισμού. Η είσοδος στο πάρκο είναι ελεύθερη ενώ σκοπός του είναι να προσελκύσει τόσο Έλληνες πολίτες αλλά και άτομα από όλο τον κόσμο για να θαυμάσουν αυτό το έργο.

Η κατασκευή του ξεκίνησε το 2012, τελείωσε το 2016, ενώ παραδόθηκε στα χέρια της ελληνικής πολιτείας το 2017.

Συγκεκριμένα το πάρκο στεγάζει την Εθνική Λυρική Σκηνή αλλά και την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος. Επίσης, γίνονται ξεναγήσεις στον χώρο του πάρκου, μπορείτε να κάνετε τη βόλτα σας με ποδήλατο ή με τα πόδια, μπορείτε να απολαύσετε τη λίμνη στο κέντρο του πάρκου αλλά και τα μαγευτικά σιντριβάνια. Επίσης, μπορείτε να απολαύσετε τον καφέ ή το φαγητό σας στους χώρους εστίασης, να ψωνίσετε από το μαγαζί του πάρκου, να κάνετε βόλτα με το κατοικίδιο σας αλλά και να ασχοληθείτε με τις διάφορες δραστηριότητες του πάρκου.

 

 




 

 

 

Η δική μου εμπειρία και βόλτα

limni-stavros-niarxos-parko-volta-idrima-perpatima-parka-athinas-gotravelyourselfgr

 

Θυμάμαι ήμουν δεν ήμουν στο λύκειο όταν πρωτοάνοιξε το πάρκο Σταύρος Νιάρχος. Η ανάμνηση που μου έχει μείνει από εκείνη την εποχή είναι ότι είχε γίνει μεγάλος χαμός για το πάρκο Σταύρος Νιάρχος και όλοι περιμέναν πως και πως για να το επισκεφτούν. Οι διαφημίσεις έδιναν και έπαιρναν, οπότε μπήκαμε και εμείς στον πειρασμό να πάμε.

Μαζευτήκαμε η παρέα μου στο Φάληρο για να πάρουμε το τραμ και να πάμε στη στάση »Τζιτζιφιές». Σταματήσαμε στη στάση και περάσαμε απέναντι και μετά από 3-4 λεπτά περπάτημα βρήκαμε την είσοδο του πάρκου.

Για αρχή, θαυμάσαμε το πόσο όμορφη είσοδο είχε και στη συνέχεια κάναμε βόλτα δίπλα στη τεχνητή λίμνη του πάρκου που τότε ήταν ολοκαίνουρια και πεντακάθαρη. Κάναμε μία στάση στη καφετέρια για καφέ και συνεχίσαμε τη βόλτα μας. Περιπλανηθήκαμε στον λαβύρινθο του πάρκου και βρήκαμε άπειρες δραστηριότητες να χαζέψουμε, όπως τα μουσικά πλήκτρα, οι φωτεινές επιγραφές, τα κινούμενα πλακάκια και άλλα πολλά. Μου έκανε εντύπωση που σε κάθε γωνία υπήρχε και κάποιο παγκάκι να ξεκουραστείς όπως και μία βρύση για να ξεδιψάσεις.

Η άνοδος προς το άλλο σημείο του πάρκου σε έκανε να νιώθεις σαν ταξιδιώτης που ανακαλύπτεις κάτι καινούριο κάθε φορά. Τα σκαλοπάτια πολλά αλλά άξιζαν τον κόπο. Παντού γύρω μας διάφορα δέντρα και φυτά ενώ όλο και κάτι καινούριο έβρισκες εκεί. Για παράδειγμα, παιδικές χαρές χωρίς κάγκελα και περιορισμούς για να εκφράζονται ελεύθερα οι μικροί μας φίλοι. Όπως επίσης, και το ξέφωτο που μπορείς να κάτσεις με την οικογένεια ή τη παρέα σου αλλά και να δεις κάποια σχετική εκδήλωση της εποχής. Και δεν ξεχνάω και τη θέα που είχε το πάρκο μόλις φτάσαμε στη κορυφή του. Πολύ ομορφιά κρυμμένη μέσα στη πόλη.

Τη δεύτερη φορά το είχα επισκεφτεί με την οικογένεια μου τα Χριστούγεννα. Όλα ήταν στολισμένα, ενώ υπήρχε πατινάζ για όλους, καντίνες με γλυκά και φαγητά, χριστουγεννιάτικη μουσική αλλά και πολλοί Αι-Βασίληδες και κλόουν για τη ψυχαγώγηση των παιδιών. Η λίμνη ήταν μαγευτική με τα όμορφα φωτάκια της και η γιορτινή ατμόσφαιρα μύριζε χαρά και αγάπη. Αξίζει 1000% να επισκεφτείς το πάρκο και ειδικά τα Χριστούγεννα. Θα με θυμηθείς!

 

 

 




 

 

Οι λόγοι που πρέπει να το επισκεφτείς σήμερα κιόλας

parko-stavros-niarxos-aksiotheata-limni-parka-athina-peiraias-gotravelyourselfgr

 

 

 

  • Τα Χριστούγεννα!

Όπως προανέφερα το πάρκο είναι μαγευτικό τα Χριστούγεννα. Ειδικά αν έχεις παιδάκια, θα γίνει το αγαπημένο τους μέρος και θα τους μείνει για πάντα αυτή ανάμνηση.

 

  • Η δωρεάν είσοδος

Ένα πολύ θετικό στοιχείο για το πάρκο είναι η δωρεάν είσοδος του. Δεν χρειάζεται να πληρώσεις κάτι εκτός και αν θέλεις να αγοράσεις κάτι από το πάρκο. Επίσης, υπάρχει parking που μπορείτε να παρκάρετε το όχημα σας.

 

  • Είναι pet-friendly

Ένα πολύ σημαντικό στοιχείο για φιλόζωα άτομα σαν εμένα που θέλουμε να φέρνουμε τους τετράποδους φίλους μας μαζί μας. Εκτός του ότι επιτρέπεται να φέρνετε το σκυλάκι σας να κάνει τη βόλτα του, σε κάθε γωνία υπάρχουν σακούλες για την ανάγκη τους, ειδικά δοχεία με τροφή και νερό και σημεία που μπορείτε να τα αφήσετε για να σας περιμένουν.

 

  • Έχει πολλές δραστηριότητες για μικρούς και μεγάλους

Στο πάρκο Σταύρος Νιάρχος υπάρχουν άπειροι χώροι που μπορείς να παίξεις, να τρέξεις, να χαλαρώσεις, να βγάλεις φωτογραφίες και να περάσεις όμορφα με τη παρέα ή την οικογένεια σου. Μία επίσκεψη θα σε πείσει.

 

  • Μπορείς να κάνεις τη βόλτα σου και με το ποδήλατο σου

Είναι γνωστό ότι δεν έχουμε πολλά μέρη στην Αθήνα που μπορείς να κάνεις άνετα τη βόλτα σου με το ποδήλατο σου. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι και σίγουρα δεν υπάρχει σεβασμός προς τους ποδηλάτες. Ωστόσο, το συγκεκριμένο πάρκο ενδείκνυται για τέτοιες δραστηριότητες μιας και είναι τεράστιο και ευρύχωρο. Αν κάνεις ποδήλατο ή πατίνια, τότε έχεις βρει τον χώρο σου για να ξεγνοιάσεις.

 

  • Η εύκολη πρόσβαση

Πιο πάνω ανέφερα ότι μπορείς να επισκεφτείς το πάρκο με διάφορους τρόπους και όλοι είναι άνετοι και γρήγοροι. Αν όμως δεν διαθέτεις κάποιο όχημα, μπορείς να πάρεις το τραμ και να κατέβεις στη στάση »Τζιτζιφιές» όπως κάνω και εγώ. Λίγα λεπτά περπάτημα και έφτασες.

 



  • Οι εκδηλώσεις που γίνονται

Κάθε καλοκαίρι και χειμώνα το πάρκο σφίζει από διάφορες εκδηλώσεις που μπορείς να παρακολουθήσεις. Συναυλίες, θέατρο, διάφορες παραστάσεις, δραστηριότητες για παιδιά κλπ. Οι εκδηλώσεις ποικίλλουν για αυτό θα βρεις σίγουρα κάτι στο γούστο σου.

 

  • Είναι η κατάλληλη ευκαιρία για άσκηση

Ακόμα και αν δεν σου αρέσει η άσκηση, το περπάτημα θα σου κάνει σίγουρα καλό. Και το πάρκο είναι τόσο μεγάλο που αν το διασχίσεις όλο θα είναι σαν να έχεις κάνει μία κανονική προπόνηση. Εκτός του ότι δεν πρόκειται να βαρεθείς με τόση φύση και δραστηριότητες που θα βλέπεις γύρω σου.

 

  • Η βιβλιοθήκη είναι κάτι το μοναδικό

Αυτό που μου έμεινε μέσα στη ψυχή από το συγκεκριμένο πάρκο, είναι η βιβλιοθήκη του. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο μεγάλη και εκθαμβωτική είναι. Και αν αγαπάς το διάβασμα θα γίνει το αγαπημένο σου μέρος. Μπορείς να κάτσεις εκεί και να διαβάσεις με τις ώρες τα άπειρα βιβλία που το κοσμούν και να ταξιδέψεις σε κόσμους που ούτε εσύ φαντάζεσαι.

 

  • Μπορείς να χαλαρώσεις χωρίς φόβο

Και ένα ακόμα πολύ σημαντικό στοιχείο είναι η ασφάλεια του χώρου. Υπάρχουν φύλακες που το προσέχουν σε κάθε γωνιά και μπορείς να χαλαρώσεις χωρίς να φοβάσαι ή να αγχώνεσαι.

 

 

 

 

Το πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι μία όαση στη βαβούρα της Αθήνας. Το έχεις επισκεφτεί και εσύ; Μετά από όσα διάβασες, μήπως ήρθε η ώρα να πας;

 

 



 

Μοιράσου το με τους φίλους σου
Share on Facebook
Facebook
0Pin on Pinterest
Pinterest
0Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Share on Tumblr
Tumblr
0Share on Reddit
Reddit
0

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *